web对话
live chat
香港時間
:
:
瑞士時間
:
:

殘忍既雪人節

【專欄 –瑞士打工假期 @瑞公子】

今日同瑞公主講左個恐怖既故事,同大家分享吓︰

從前,有一個雪人,被人燒左…完 :p

HAHA~唔好嬲,其實今次想跟大家分享一個响今個星期一剛剛舉行、一個特別又很有意義既瑞士節日──蘇黎世送冬節,又名六鳴節 (Sechseläuten)

這個是Zurich當地最重要的儀式之一,通常是四月第三个星期一舉行,可謂是一個全城歡騰的節日。這一天,由各大商會一起籌組的巡遊隊伍,會一直大鑼大鼓、跳舞遊行至晚上6時,時間一到,所有人會到湖畔的Bellevue廣場集合,一起見證燒雪人的重要時刻。

坦白說,過程有點殘忍,因為巨型雪人會被綁在乾柴堆上,然後由主辦單位的代表拎著火把燃點柴堆,D火由下方開始燃燒,一直燒上去,個雪人仲有名既,叫做Böögg。當火焰燒到雪人的頭,塞滿炸藥的雪人頭仲會BOMB!一聲爆炸!都幾過癮﹗

有人說,Böögg爆炸的速度越快,這一年的夏天便會越炎熱,信不信由你 🙂

這個咁特別既儀式,係藉著燒掉雪人,象徵送走冬天,迎接春天。

當然,其實瑞士既春天早就已開始左,but who cares?

上網搵左兩段片段畀大家睇下,感受下現場氣氛︰

燒雪人(由0:10開始睇)


盛大巡遊表演


【專欄 -瑞士打工假期 】@瑞公主 & @瑞公子

swissboy_girl

古怪情侶一對,一起到瑞士打工假期,邊學邊玩邊賺錢。

瑞公主天生公主病,熱愛瑞士的一切,尤其是芝士及朱古力。瑞公子修得一身酒店人好本領,勉強應付公主病。此欄記錄兩人在瑞士讀書生活,繼而到世界各地打工遊歷之快樂辛酸史。

返回【專欄 -瑞士打工假期 】/ 返回

你看完文章的感受是...?
Share your vote!
1
0
2
0
0
常見問題常見問題常見問題常見問題